vegan challenge, veggie challenge, challenge, 30 dagen challenge, veganisme, Nederlandse vereniging van veganisme

Aanstaande zondag is het zo ver. De start van de nieuwe Vegan challenge. De challenge waardoor honderden Nederlanders inmiddels élke dag kiezen voor plantaardige opties. De challenge die ervoor zorgt dat jij op een gemakkelijke en toegankelijke manier kennis maakt met veganisme. Zelf heb ik helaas niet meegedaan aan de vegan challenge, 3 jaar geleden besloot ik in mijn eentje om van de een op de andere dag veganist te worden. Het gevolg? Je moet álles zelf uitzoeken, en als diehard carnivoor was dat een hele opgave. Nee, wist ik maar van het bestaan af van deze vegan challenge. Dat had me een hoop uitzoek werk bespaard.

 

Wat is de vegan challenge?

De vegan challenge is een initiatief van de NVV (Nederlandse vereniging van Veganisme). Zij hebben een challenge ontwikkeld waarbij je je kunt inschrijven om gezamenlijk 30 dagen lang (een maand) veganistisch te eten. Wanneer je je inschrijft ontvang je elke dag per mail een nieuwsbrief met daarin allerlei recepten voor ontbijt, lunch, diner en snacks. Daarnaast ontvang je ook tips en informatie over het hoe en waarom rondom veganisme.

Op de website zelf zit tevens een zoekfunctie naar recepten. Hier haal ik dan ook vaak mijn inspiratie vandaan als ik niet weet wat ik moet eten. Je kunt per gang zoeken naar recepten en geloof me, ze zijn onwijs lekker! Ik ben zelf helemaal verliefd op de pinda pompoen curry. Zelfs mijn schoonfamilie heeft hier tijdens de Kerst ontzettend van lopen smullen!

Waarom meedoen?

  • Toegankelijk: het mooie aan de challenge is dat het zo toegankelijk is. Het zijn geen ingewikkelde recepten met ingrediënten die je alleen bij biologische supermarkten of toko’s kunt kopen. Nee, ze hebben recepten ontwikkeld die zo goed mogelijk aansluiten bij de Nederlandse cultuur. Niet te gek.
  • Informatie: wanneer je veganist wilt worden, kom je erachter in hoeveel producten dierlijke ingrediënten zitten. Voornamelijk bewerkte producten bevatten vaak dierlijke producten. Je moet dan dus ook rekening houden met e-nummers en dus etiketten gaan lezen. Daarnaast heb je waarschijnlijk je hele leven een manier van eten/koken gehad, die nu mogelijk niet meer aansluit op de vegan lifestyle. Het zal een kwestie worden van anders gaan eten en andere keuzes maken. Dit is voor een kleine periode uitzoekwerk en wanneer je meedoet met de vegan challenge, hoef je dat dus zelf allemaal niet meer te doen. Het is daarom alleen al onwijs handig!
  • Milieu: tevens verklein je je ecologische voetafdruk door een maand lang geen dierlijke producten te eten. Er is enorm veel land en water nodig voor het produceren van dierlijke producten. Sterker nog, ongeveer 30 % van de totale landoppervlakte van de aarde, wordt gebruikt voor de intensieve veehouderij. Beeld je eens in hoeveel mensen we zouden kunnen voeden wanneer al dit voedsel niet naar dieren zouden gaan, die wij vervolgens weer opeten.
  • Ethiek: Door een maand lang plantaardig te eten, red je gemiddeld het leven van 2 dieren. Wanneer je wel vlees eet, eet je namelijk gemiddeld 1167 dieren in je hele leven. Vanuit ethisch oogpunt willen veganisten een levensstijl aanhouden wat zo weinig mogelijk schade berokkent. Je probeert zo veel mogelijk dierenleed te voorkomen.
  • Gezondheid: door het overstappen op een plantaardig dieet, zul je op een andere manier gaan koken. Hierdoor veranderd je inname van voedingswaardes. Over het algemeen zul je meer peulvruchten, bonen, groente, fruit, zaden en noten eten, die bevorderend zijn voor je gezondheid.

Plantaardig eten heeft dus niet alleen direct invloed op jouw eigen gezondheid. Wanneer je als het ware ‘uitzoomt’ zul je zien dat je ook op grote schaal enorme impact creëert. Het is dus niet enkel en alleen ten voordele voor jou, maar voor al wat leeft.

Tot slot

Er wordt vaak beweert dat het aanleren van een nieuwe gewoonte, 30 dagen tijd nodig heeft. Wanneer je 30 dagen achter elkaar iets nieuws probeert, zit het zo in je systeem gebakken, dat het je hierna geen moeite meer kost. Er is dus een grote kans dat je na die 30 dagen onbewust verder gaat met plantaardig eten. En dat zou natuurlijk onwijs mooi zijn voor alle bovenstaande redenen!

Kortom, probeer het een keer en laat je verrassen door alle nieuwe informatie en heerlijke recepten! Mocht je er niet uitkomen of vragen hebben, benader ons ook gerust. We helpen je met alle liefde verder!

Voor nu verwijs ik je graag naar www.veganchallenge.nl

vegan challenge, veggie challenge, challenge, 30 dagen challenge, veganisme, Nederlandse vereniging van veganisme

 

Delen