broodje bewust, leeuwarden, Vegan Friesland, vegan leeuwarden, veganisme

Een broodje vegan kipsaté salade bij Broodje Bewust.

Ze hebben vegan opties

Als veganist ergens kunnen eten, of weten dat er vegan opties zijn, is als klein kind aan tafel schuiven bij papa en mama. Wetende dat er voor je gezorgd wordt. Dat er een dampend warm bord, wat met liefde bereid is, voor je op tafel ligt. Zonder dat je daar zelf enige moeite voor hebt moeten doen. Want in het volwassen leven is het niet altijd vanzelfsprekend dat er voor je gekookt wordt of dat er altijd eten op tafel staat. En als veganist al helemaal. Wij kunnen niet zomaar even een kant en klare maaltijd uit elke supermarkt halen, opwarmen en opeten. Wij kunnen niet zomaar een pakje kaasfondue halen en gezellig met de familie fonduen. Wij kunnen niet bij de bakkersafdeling een taartje halen om spontaan iets te vieren. Wij kunnen niet zomaar elk restaurant binnenlopen en heerlijk eten verwachten. Gelukkig wordt dit steeds meer maar toch maakt het elk vegan gerecht, wat door een ander gemaakt is, zo extra bijzonder.

Daarom zijn veganisten helemaal in de wolken bij een Vegan junkfoodbar, of met kaasjes van Charly’s All is Fair, nieuwe vleesvervangers zodat we ook zomaar even een broodje ‘ham’burger mee kunnen eten. Met een plantaardige mayonaise van Remia waar we maar niet over op kunnen houden. Daarom zijn wij in extase als er vegan gebak is of zelfs gewoon maar sojamelk voor in de koffie. En heel misschien ligt er dan een bij toeval vegan koekje bij. Dan kan mijn dag al helemaal niet meer stuk. Want ondanks dat veganisme booming is, leven we nog steeds niet in een vegan wereld en is het zeker niet altijd makkelijk. Dat maakt het allemaal extra bijzonder als je toch je compassievolle levensstijl kunt aanhouden, zonder zelf altijd die extra moeite te moeten doen, of alles zelf te moeten maken. En al die vegan opties en gerechten smaken nou eenmaal lekkerder met het besef dat die keuzes bijdragen aan het creëren van die compassie volle wereld.

Dankjewel

Dus bij deze, een ode aan alle vegan eettentjes en vegan opties. Weet dat jullie enorm gewaardeerd wordt, omdat het nog vaker de uitzondering is dan de regel. Dankjewel dat jullie bestaan!

Delen