Dutch Sustainable Fashion Week

Afgelopen week is de Dutch Sustainable Fashion week begonnen. Dé week die bewustwording wil verspreiden rondom duurzaamheid en mode. Door heel Nederland worden verschillende evenementen georganiseerd, fashion shows gehouden en workshops gegeven. Dé week waarbij duurzame partijen worden samengebracht met belangstellenden. Dat fast fashion geen zuivere koffie is, wist ik persoonlijk na het kijken van de documentaire The True Cost. Vanaf dat moment wilde ik me meer verdiepen in Sustainable fashion en het creëren van een sustainable wardrobe. Maar hoe begin je daar nou mee?

Bij Kokotoko in Groningen weten ze alles over hoe je doet dit! Ze informeren je graag over mode, pasvormen, kleuren én duurzame en eerlijke keuzes maken. In deze winkel vind je de mooiste fair fashion merken zoals Armed Angels en People Tree, maar je kunt er ook terecht voor styling advies, eco- en bioproducten of zelfs een lekker bakje fairtrade thee met wat lekkers.

Workshop Kleur & Style

Ik was uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de workshop Kleur en Style die in Kokotoko werd gegeven! In deze workshop gingen we kijken wat jouw figuurtype is, wat voor kleding daarbij past en daarnaast kreeg je ook een kleur analyse.

De workshop werd gefaciliteerd door de eigenaresse van Kokotoko en door Shop n Style. Hun motto is dat wanneer je weet wat voor kleding je goed staat, je minder miskopen zult doen en uiteindelijk dus duurzamere en bewustere keuzes maakt. Je zult dan geen tien kledingstukken meer in de kast hebben hangen, die het uiteindelijk toch niet helemaal zijn. Herkenbaar? Dit komt vaak doordat bijvoorbeeld het model van het kledingstuk geen recht doet voor je figuur, niet bij jou past als persoon of omdat bijvoorbeeld de kleur niet past bij je kleurtype. Hierdoor kan een kledingstuk je bijvoorbeeld fletser of grauwer maken en we willen juist die sparkle, energie en aandacht!

Aan de slag!

Na passen en meten kwam ik erachter dat ik een X figuur heb, ook wel de zandloper genoemd. Van alle figuur types is dit het type waar je naar toe wilt werken, omdat dit mooi in balans is ( vanuit wiskundig oogpunt gezien). Wat ik moet doen met een X figuur? Het accent op je taille leggen en bijvoorbeeld 1 kleur dragen.

Daarna gingen we de kleuranalyse doen. Er zijn 4 verschillende kleur types, winter, herfst, lente en zomer. Ieder seizoen heeft zijn eigen kleurenpalet, afwisselend van intense kleuren tot gebroken kleuren. Daarnaast past zilver beter bij je of goud, een enkeling kan beide hebben. Voor mij deed goud veel meer voor mijn gezicht en was ik daarnaast een winter en herfst type. Er waren enkele intense kleuren die mij goed stonden maar vooral de gebroken, warme tinten stonden mij persoonlijk mooier.

kleuranalyse, blauw, kledingstijl, fashion advies, kleuren

colorpocket, kleurwaaien, kleuranalyse, fair fashion, duurzaamheidNa al deze adviezen en opgedane kennis gingen we uiteraard shoppen. Ik merkte op dat ik nu toch op een andere manier naar kleding keek. Mosterd geel bleek namelijk bij mij te passen terwijl ik dit nooit mooi vond. Uiteindelijk heb ik het toch maar gepakt en aangetrokken en stond het echt verrassend mooi! Ik vond het ook onwijs leuk om eens kennis te maken met alle mooie kledingmerken en ik kon het dan ook niet laten om 1 jurkje mee naar huis te nemen.

Duurzame keuzes maken

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om mijn consumenten gedrag aan te passen aan mijn idealen. Met al deze tips zal ik bewuster kiezen voor de kledingstukken en ben ik er zeker van dat het me goed staat ( dus geen miskopen meer vanaf nu!). Ik ben me daarnaast ook erg bewust van het feit dat je stemt met je geld. Elke euro die je uitgeeft, bepaalt wat voor soort wereld je wilt. Ik wil niet meer bijdragen aan grote winkelketens die om de 6 weken een nieuwe collectie uitbrengt. Dit is een manier van werken die niet houdbaar is voor onze grondstoffen en dus onze planeet. Dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsvoorwaarden en het effect van al die kleding die al geproduceerd is.

Wil je ook liever bewuster kleding keuzes maken? Neem dan eens een kijkje op de webshops of ga naar een leuke fysieke winkel zoals Kokotoko. Wil je ook graag meedoen aan de workshop? Op 28 november wordt een nieuwe gegeven: https://www.facebook.com/events/106852373583304/. Geef je snel op!

 

Liefs, Saonah

Kokotoko, Groningen, Groener Groningen

 

 

Delen